Reklama

foto
02

liepos, 2008


Atsakingai vairuojant galima sutaupyti net 20 procentų degalų


Neužsikimšęs oro filtras, tinkamai pripūstos padangos, mažesnio klampumo alyva bei nuo automobilio nuimta stogo bagažinė padeda sutaupyti degalų. Būtent šiuos patarimus, norintiems važiuoti taupiau, pateikia degalinių tinklas „Lukoil“.
 
„Šiuo metu degalai brangsta beveik kasdien, todėl vis daugiau vairuotojų ieško būdų, kaip sumažinti kuro sąnaudas. Mes siekiame atsižvelgti į dabartinius vairuotojų poreikius, todėl norime su jais pasidalinti patarimais, kurie padėtų sumažinti išlaidas degalams“, – sako kompanijos „Lukoil“ Baltijos regiono mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas.
 
Pirmiausia reikia prisiminti, kad automobilis turi būti tvarkingas, nes dauguma smulkių gedimų padidina kuro sąnaudas. „Rekomenduojama patikrinti oro filtrą, kadangi purvinas filtras riboja oro patekimą į variklį ir tai lemia padidėjusias degalų sąnaudas. Pakeitus užsiteršusį oro filtrą nauju galima sutaupyti iki 10 procentų degalų“, – sako R. Turlinskas.
 
Kuro sąnaudas iki 4 procentų gali padidinti ir oro trūkumas ar perteklius padangose. Specialistai rekomenduoja padangų slėgį padidinti 10 procentų virš reikalaujamos normos. „Kai prie automobilio prijungiama priekaba, labai svarbu, kad visose padangose būtų vienodas slėgis ir pilnai atitiktų automobilio apkrovą. Tai padės sumažinti riedėjimo pasipriešinimą“, – teigė R. Turlinskas.
 
„Reikėtų pilti tik tinkamos markės benziną, kuris nurodytas arba vidinėje degalų bako dangtelio pusėje arba automobilio eksploatacijos instrukcijoje. Mažesnio oktaninio skaičiaus benzinas žalingas automobiliui, nes jo įpylus variklis ima dirbti su pertrūkiais ir tai mažina jo galią“, – teigia R. Turlinskas.
 
Taip pat geriau naudoti mažesnio klampumo sintetinius arba pusiau sintetinius variklio tepalus. R. Turlinsko teigimu, tokie tepalai palyginus su pigiais mineraliniais padeda sutaupyti iki 6 procentų kuro.
 
Degalų suvartojimą nuo 5 iki 20 procentų padidina ir oro kondicionierius. Todėl vairuotojai, norintys sutaupyti kuro, turėtų retkarčiais išjungti oro kondicionierių arba laikyti jį įjungtą silpniausiu režimu.
 
„Vis dėlto kai kurie vairuotojai klysta manydami, kad naudingiau užuot naudojus kondicionierių atsidaryti langus. Tyrimais įrodyta, kad greitai važiuojant atsidarius langus degalų sąnaudos yra gerokai didesnės, nei veikiant oro kondicionieriui“, – teigė R. Turlinskas.
 
Taip pat rekomenduojama neperkrauti automobilio ir reguliariai jį tvarkyti bei nevažinėti automobiliu su bagažine ant stogo, jeigu ji nereikalinga. „Vairuotojams patarčiau geriau ją nuimti, nes ir su tuščia bagažine degalų sąnaudos padidėja iki 5 procentų“, – sako R. Turlinskas.
 
Degalų sąnaudas lemia ir oro sąlygos. Lietingu laikotarpiu dėl padidėjusios oro drėgmės ir riebesnio degiojo mišinio, degalų sąnaudos padidėja iki 15 procentų „Važiuojant prastais, neasfaltuotais keliais degalų sąnaudos gali padidėti net 15 – 20 procentų, todėl geriau rinktis nors ir ilgesnį, tačiau kokybiškesnį kelią“, – teigia R.Turlinskas.
 
Dar keletas patarimų, kaip vairuoti ekonomiškai: rekomenduojama važiuoti leistinu ir vienodu greičiu, stengtis vengti tiek staigaus greitėjimo, tiek stabdymo, laiku perjungti pavaras bei pradėti kelionę „nešildant“ automobilio variklio.
grįžti atgal
autotau.lt


Įveskite apsaugos kodą: