Reklama


27

kovo, 2009


Įsigyjant automobilį būtina pirkimo-pardavimo sutartis


Reikia sudaryti sutartį

Perkantiems iš užsienio šalių į Lietuvą įvežtus naudotus automobilius gyventojams valstybės įmonė „Regitra“ pataria visais atvejais surašyti pirkimo-pardavimo sutartį, joje nurodyti automobilio įsigijimo kainą, nes pasitaiko atvejų, kai į šalį įvežamos ir neteisėtai įsigytos transporto priemonės.

Siekiant užtikrinti, kad į eismą patektų Lietuvoje galiojančius transporto priemonių saugumo reikalavimus atitinkantys automobiliai, prieš įregistruojant iš užsienio įvežtus naudotus automobilius pirmiausia jie identifikuojami.

VĮ „Regitra“ specialistai patikrina, ar į šalį įvežtas automobilis atitinka Lietuvoje pripažintą tipą bei gamyklinius techninius parametrus, kurie nurodomi automobilio atitikties sertifikate ir (arba) ankstesnės registracijos liudijime.

Jei tikrinant nustatoma arba kyla įtarimas, kad transporto priemonės identifikavimo numeris (t. y. vienareikšmiškai transporto priemonę identifikuojantis skait-menų ir raidžių derinys, kurį transporto priemonei suteikia jos gamintojas) neatitinka nurodyto jos dokumentuose, yra pažeistas ar turi klastojimo požymių, jei jos registracijos ar įsigijimo dokumentai turi taisymo ar klastojimo požymių, „Regitros“ specialistai negali tokios transporto priemonės įregistruoti ir apie tai privalo informuoti policiją.

Tuo atveju, kai reikia ištirti galimą transporto priemonės identifikavimo numerio ar registracijos dokumentų klastojimą, policija transporto priemonę sulaiko ir saugo iki tyrimo pabaigos.

Transporto priemonės neįregistruojamos ir tais atvejais, kai jos ar jų varikliai ieškomi policijos, kai įregistruoti transporto priemonę nori policijos ieškomas asmuo.

Atlieka identifikavimą

Policijos sulaikyta transporto priemonė vėliau gali būti įregistruota tik tada, kai ją teisėsaugos institucijos po tyrimo identifikuoja ir grąžina tikrajam savininkui, o „Regitrai“ pateikia tai patvirtinantį dokumentą.

Pasak VĮ „Regitra“ Kontrolės ir tyrimų skyriaus vyriausiojo specialisto Mamerto Kulakausko, teisės aktai reikalauja identifikavimą atlikti visoms Lietuvoje pirmą kartą įregistruojamoms transporto priemonėms bei kai kuriais kitais teisės aktuose numatytais atvejais, pavyzdžiui, kai perregistruojama Lietuvoje anksčiau įregistruota transporto priemonė, jei jos variklis, spalva ar kiti sertifikavimo duomenys eksploatacijos metu buvo pakeisti.

Kitais atvejais identifikavimo patikrinimas atliekamas tik tada, jei transporto priemonę registruojantis asmuo pats šios paslaugos pageidauja, pavyzdžiui, kai automobilis perregistruojamas pasikeitus jo savininkui. Identifikavimas padeda nustatyti, ar, pavyzdžiui, po eismo įvykio remontuojant automobilį nebuvo panaudota vogtų mašinų detalių.

2008 m. VĮ „Regitra“ transporto registravimo padaliniuose 402 atvejais įmonės specialistai negalėjo transporto priemonės įregistruoti dėl paskelbtos jos paieškos ar kilusių įtarimų dėl klastočių. Šiemet atsisakyta registruoti ir apie tai pranešta policijai 109 kartus.

Išsiaiškinti sudėtinga

VĮ „Regitra“ specialistai atkreipia dėmesį, kad per gana trumpą registravimo procedūrą įtarti ir išaiškinti klastotes sudėtinga, o neretai dėl jų sudėtingumo ir neįmanoma, todėl ir po identifikavimo patikrinimo gali likti nepastebėtų klastočių.

Be to, identifikavimą atliekantys VĮ „Regitra“ specialistai tik konstatuoja kilusius įtarimus dėl identifikavimo numerio, dokumentų arba įrašų juose klastojimo, tačiau nėra įgalioti atlikti ekspertizės ir tyrimo. Išsamų galimų klastočių tyrimą atlieka teisėsaugos institucijos, o kilus būtinybei atlikti ekspertizę, ją atlieka Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro bei Kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

2008 m. pabaigoje VĮ „Regitra“ prisijungus prie Šengeno informacinės sistemos atsirado daugiau galimybių patikrinti informaciją apie Europos Sąjungos šalyse ieškomas transporto priemones. Pasitaikė atvejų, kad kai kurios jų dėl informacijos stokos anksčiau buvo įregistruotos Lietuvoje. Grąžinus tokią transporto priemonę teisėtam savininkui, asmuo turi daugiau galimybių ateityje ieškoti sau palankių sprendimų, jei šios transporto priemonės pirkimo-pardavimo sutartyje nurodė tikslią už automobilį sumokėtą kainą.

Šiemet sausio ir vasario mėnesiais Lietuvoje įregistruoti 17669 iš užsienio įvežti naudoti ir 1220 naujų lengvųjų (M1 klasės) automobilių.

Svarbu žinoti

Jie norite įsigyti iš užsienio į Lietuvą įvežtą, anksčiau Lietuvoje neregistruotą transporto priemonę, įsitikinkite, ar pardavėjas gali pateikti užsienio valstybėje išduotus jos registracijos dokumentus. Šiuos dokumentus turėsite pateikti transporto priemonę registruojant Lietuvoje. Su užsienio valstybėse išduodamų transporto priemonių registravimo dokumentų pavyzdžiais galima susipažinti VĮ „Regitra“ interneto tinklalapyje.

Jei norite įsigyti Lietuvoje jau įregistruotą transporto priemonę, pasitikrinkite, ar ji neareštuota, neįkeista, ar jos registravimui netaikomi apribojimai. VĮ „Regitra“ yra sudariusi galimybę šią informaciją nemokamai pasitikrinti įmonės interneto tinklalapyje.

Įsigydami transporto priemonę visais atvejais surašykite sandorį patvirtinantį dokumentą (pirkimo-pardavimo sutartį). Surašydami patikrinkite transporto priemonės pardavėjo asmens tapatybę pagal jo turimą asmens dokumentą ir įsitikinkite, kad į pirkimo-pardavimo sutartį įrašyti transporto priemonės duomenys sutampa su transporto priemonės registravimo liudijime pateiktais duomenimis.

Pardavėjas privalo patvirtinti, kad perduodami daiktai neareštuoti ir kad jie nėra teisminio ginčo objektas, taip pat kad pardavėjo teisė disponuoti daiktais neatimta ar neapribota, kad į perduodamus daiktus tretieji asmenys neturi jokių teisių ar pretenzijų, bei panaikinti perduodamų daiktų įkeitimą (hipoteką) nepaisydamas to, ar įkeitimas (hipoteka) buvo įregistruotas ar ne (...) (LR CK 6.321 straipsnis).

grįžti atgal
sekunde.lt


Įveskite apsaugos kodą: