Reklama

foto
29

spalio, 2007


Sukurtas lietuviškas vandeniliu varomas automobilis


Kažkaip neįprasta rašyti tokią naujieną - sukurtas pirmasis lietuviškas vandeniliu varomas automobilis. Tačiau tai tikra tiesa - tik savaitgali rašėme apie pirmąjį lietuvišką GSM telefoną, o dabar jau tenka pasakoti apie automobilį. Gal technologijos pas mus ima atsigauti? Kad ir pamažu, kad ir pavieniais atvejais, bet vistiek. Na gerai, nenukrypkim labai nuo temos.

Per kelerius metus Šiaulių universitete sukurtas ir sėkmingai išbandytas pirmasis Lietuvoje vandeniliu varomas lengvasis automobilis. Jį sukonstravo Gamtos fakulteto dekanas doc. A. Lankauskas su studentais. Dizaino autorius - prof. G. Šiukščius.

Kūrėjų teigimu savo darbu jie siekia paskatinti politikus Lietuvoje plėtoti švarią energetiką, nes būtent politikai yra vienas veiksnių, nuo kurių priklauso kada Lietuvoje pradės važinėti vandeniliu varomi automobiliai.

Kūrėjai teigia, kad jų kūrinio ekonomiškumas pranoko visus lūkesčius. Automobilis nekelia jokio triukšmo, neteršia aplinkos, o jo greitis yra apie 50 kilometrų per valandą. Į automobilio baką užtenka pripilti vandens ir šis išskiria vandenilį, kurio dėka važiuoja automobilis.

Lietuvai, neturinčiai jokių gamtinių išteklių, tokių automobilių atsiradimas būtų puiki alternatyva, norint tapti mažiau priklausoma nuo naftos tiekėjų.

Pirmieji vandeniliu varomą automobilį sukūrė JAV mokslininkai. Šiuo metu tokie automobiliai rieda JAV, Kanados ir keleto kitų valstybių keliais.

grįžti atgal
technologijos.lt


Įveskite apsaugos kodą: